5 PREDLOGA ZA SENZORNE IGRE KOD KUĆE

Čini nam se da je lako organizovati aktivnosti  za decu kada je lepo vreme. Međutim, šta raditi kada je vreme loše, a dete ne može da izađe napolje?

 

Evo naših predloga za  senzorne igre koje možete  organizovati kod kuće!

 

1.NA PODU JE LAVA

Na podu je lava, deca (i vi ako želite) treba da prelaze sa jedne strane sobe na drugu kako bi pokupili određene predmete i spasili ih od lave koja nadolazi. Odrediti mesta po kojima deca mogu da hodaju –postaviti  male jastuke, ćebad... Deca ovako vežbaju ravnotežu i posturu tela.

 

2. SKOČI PA UHVATI

Postaviti slatkiše u kesice na određenu visinu, deca treba da skoči i uhvati kesicu sa kako bi se zasladilo (voditi računa o količini slatkiša, najbolje je staviti sitne bombonice). Ova vežba razvija koordinaciju oko-ruka .

 

3. STARE IGRICE IZ NAŠEG DETINJSTVA

Većina igrica koje smo igrali u detinjstvu najlakše je izvoditi napolju, ali evo nekih koje deca mogu igrati u kući: Širi, širi, vezeni peškiri, Ringe ringe raja, Ide maca oko tebe. Ove vežbe pružaju mnoštvo vestibularnih podražaja koji nam pomažu da održimo ravnotežu kao i adekvatan stav tela.


4. KAKO HODA MACA?

Jedna od igara koja deci može biti naročito zabavna jeste  imitiranje kretanja pojedinih životinja.

Dete treba da imitira hodanje, letenje skakanje nekih životinja počev od jednog do drugog kraja sobe. 

 

5. SNEŽANA I PATULJCI

Odredite ko će da bude Snežana a ko patuljak/patuljci. Patuljci treba da prenose ugalj iz rudnika do kuće  kako bi Snežana zagrejala kuću. Neka rudnik bude u jednoj  sobi, a kuća u  drugoj. Nađite teške lopte, flaše sa vodom ili kesice pune pirinča ili peska koje bi imitirale težinu uglja (za dečije mišiće  je dobro da nose teške predmete – maksimalno 10% od celokupne težine tela.

 

Neka igre počnu!