Rascepi usne i nepca

Postoje rascepi usne, nepca ili kombinovani rascepi usana i nepca koju može pratiti deformacija nosa. Rascep može biti kompletan (zahvata kompletno meke i koštane delove usta) i nekompletan. Postoje i submukozni rascepi koji nisu vidljivi spolja, uglavnom zahvataju zadnji deo tvrdog nepca. Mogu se javiti  rascepi resice, makog nepca kao i retki rascep (medijalni rascepi donje usne, kosi rascepi, slepe fistule donje usne).

Etiopatogeneza

Postoje nasledni  i egzogeni faktori (virusna oboljenja u prvom trimestru trudnoće, teratogeni lekovi, pušenje, alkoholizam, jonizujuće zračenje).

U lečenju rascepa učestvuje tim stručnjaka sastavljen od pedijatra, hirurga, ortodonta, logopeda, surdologa, otorinolaringologa i psihologa.

Kod kompletnih rascepa potrebno je započeti ortodontsko preoperativno lečenje već drugog, trećeg dana po rođenju. Kada je preoperativno ortodontsko lečenje završeno, a dovelo je do srastanja koštanih elemenata, onda se tokom 3. meseca može izvršiti prva operacija usana, a sa 9, 12 ili 18 meseci (mišljenja lekara se razlikuju)  se može raditi operacija nepca. Ortodontska terapija se nastavlja tokom razvojnog perioda denticije.

Hranjenje

Prilikom hranjenja koriste se flašice i cucle, kašičice i sonde kako bi se izazvala aktivnost jezika i faringealne muskulature, odnosno funkcija sisanja i gutanja, koja je neophodna za razvoj govora.

 

Razvoj govora

Za uspešnu govornu habilitaciju neophodno je da se hirurške intervencije završe pre druge godine. Posle prve hirurške intervencije logoped priprema govorne organe za pravilan razvoj govora, stimuliše auditivnu percepciju i razumevanje govora, a tek po završenoj drugoj intervenciji se stvaraju povoljni anatomo-fiziološki uslovi za razvoj govora.

 

 

RINOLALIJA - NAZALIZACIJA

Rhinolalija aperta (otvorena rinolalija) javlja se kod rascepa, predstavlja oticanje vazdušne struje kroz nos usled nepotpunog kontakta između mekog nepca i zadnjeg zida farinksa. Vazdušna struja bi trebalo da se usmeri u usni prostor, ali zbog rascepa je to onemogućeno tako da  sva vazdušna struja slobodno protiče kroz nos. Tako bivaju nazalizovani svi glasovi.

Tretman treba otpočeti što ranije kako bi se govorno-jezički razvoj adekvatno stimulisao, prevenirali socio-emocionalni problemi, a kognitivni razvoj maksimalno razvio u skladu sa detetovim potencijalima.